Недостигът спешните медици в съседна Гърция – особено по островите. Тази

...
Недостигът спешните медици в съседна Гърция – особено по островите. Тази
Коментари Харесай

Недостиг на спешни медици в Гърция: Двама туристи починаха след закъснение на линейките

Недостигът незабавните медици  в прилежаща Гърция – изключително по островите. Тази седмица поради забавяне на коли за спешна помощ двама туристи изгубиха живота си.

50 годишна туристка от Чехия умря на плаж на остров Тасос без да ѝ бъде оказана здравна помощ.  Туристи се опитвали да реанимират дамата, която се почувствала зле малко откакто излязла от водата.

Незаетите работни места единствено в столичната Спешна помощ са към 150

В този миг единствената работеща кола за спешна помощ на острова е била на различен адрес и се забавила с повече от половин час . Подобен случаи при започване на месеца стана и на Халкидики, където умря румънска туристка.

На остров Тасос има четири коли за спешна помощ, само че личен състав има единствено за една от тях на база на 24 часово дежурство, което е 11 души. В туристическия сезон популацията на Тасос се усилва към пет пъти, а различен прочут остров - Санторини, чака 2,5 милиона туристи. Там обаче има единствено с една кола за спешна помощ. 

От ЦСМП-София обясниха, че медиците са пристигнали в 13:28 часа, защото са транспортирали различен пациент с риск за живота

За да проработи системата, би трябвало да бъдат назначени към 700 души.

Проблемът се третира с приоритет от новото здравно министерство, което е наясно за дефицита на най-малко 22 от островите. Новото държавно управление на Кириакос Мицотакис се зае да прави радикални промени с сливане на незабавната помощ с пожарна и военни, дружно със здравни служащи от районните здравни центрове, които да покрият дежурствата и да обезпечат навременна помощ.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР